Το να γίνεσαι μαμά σημαίνει η απόκτηση ενός ρόλου ακόμα στη ζωή σου,όχι έναν ρόλο όμως όπως είναι όλοι οι υπόλοιποι,ο ρόλος της μητέρας είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που θα μπορέσεις να αποκτήσεις ποτέ σε αυτή την παράσταση που λέγεται ζωή!Και γιατι είναι ο πιο σημαντικός;Αρχικά γιατι με αυτό τον ρόλο φεύγεις απο το εγώ και περνάς στο εμείς,απο την πρώτη κιόλας στιγμή που μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος!Πλέον σκέφτεσαι και λειτουργείς για δύο,για εσένα και για αυτό το πλασματάκι που έρχεται στην ζωή!Για να μεγαλώσει λοιπόν αυτό το μικρό ανθρωπάκι σε χρειάζεται δίπλα του και εσύ χρειάζεται να γνωρίζεις τις ευθύνες που θα έχεις απο εδώ και πέρα για το νέο αυτό μέλος που μέσω της φροντίδας σου θα αναπτυχθεί!Όταν γίνεσαι γονιός ταυτόχρονα γίνεσαι και δάσκαλος,και γιατρός και δικηγόρος….Όχι δεν αστειεύομαι,αλλα για αυτό το πλασματάκι εσύ θα φαντάζεις στα μάτια του ο κόσμος όλος ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του που σε έχει τόσο ανάγκη!Σε έχει ανάγκη να το κάνεις καλά όταν αρρωστήσει,να το χωρίσεις και να το υποστηρίξεις όταν θα τσακωθεί με κάποιον κάπου στην ζωή του,να το διδάξεις τι σημαίνει αγάπη,οικογένεια,ευτυχία!
Ξεκινώντας να πω λοιπόν ότι για την διατροφή των παιδιών μας αν πρέπει να απευθυνθούμε κάπου πιο”ειδικά”αυτό το άτομο πρέπει να είναι διατροφολόγος,και όχι ο παιδίατρος μας.Ο παιδίατρος σταματάει εκεί που σταματούν και τα ιατρικά θέματα,αρρώστιες,εμβόλια,ιώσεις,φάρμακα κλπ.Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό απο τους γονείς γιατι για αυτό το λόγο ακριβώς υπάρχει αυτή η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που ο κάθε παιδίατρος προτείνει τα δικά του γύρω απο το κομμάτι διατροφής των παιδιών,αφού οι περισσότεροι δεν επιλέγουν να ενημερωθούν απο τελευταίες έρευνες,μελέτες και πηγές και μένουν κολλημένοι είτε στα δικά τους πιστεύω είτε σε ότι έμαθαν στα βιβλία πριν 30 χρόνια που σπούδασαν!
1).Η εισαγωγή στερεών τροφών σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες υγείας συνιστάται να ξεκινάει στους 6 μήνες ζωής,στην συμπλήρωση 180 ημερών γέννησης.Γιατι:
α).το πεπτικό σύστημα τότε αρχίζει να ωριμάζει
β).γιατι στους 6 μήνες αρχίζει η έλλειψη των αποθηκών σιδήρου του βρέφους(που είχε απο την μητέρα του)
γ).γιατι στις περισσότερες περιπτώσεις(με κάποιες εξαιρέσεις)το παιδί κοντά στους 6 μήνες είναι έτοιμο και σωματικά ώστε να αντεπεξέλθει στο νέο αυτό ξεκίνημα.Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει να μπορεί να στηριχτεί κυρίως μόνο του χωρίς βοήθεια ώστε να μπορεί να είναι σε καθιστή θέση χωρίς πρόβλημα και να απολαύσει την διαδικασία,να δείχνει ενδιαφέρον στο φαγητό για παράδειγμα να ανοίγει το στόμα του όταν έρχεται το φαγητό καθώς και να ζυγίζει ικανοποιητικά.Αυτά είναι τα σημάδια ετοιμότητας για την εισαγωγή στερεών ενός βρέφους.Αυτές είναι οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες.Στους κανόνες πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις σαφώς.Λίγες εξαιρέσεις και λίγοι υπαρκτοί λόγοι για να ξεκινήσει ενα μωρό πιο γρήγορα τις στέρεες τροφές.Ως γονείς λοιπόν ας μην βιαζόμαστε για αυτή την φάση της ζωής τους,άλλωστε θα έχουν όλη την ζωή μπροστά τους για να τρώνε!
Η πρόωρη έναρξη στερεών τροφών μπορεί να επιφέρει αυριανά σημαντικά η και λιγότερο σημαντικά προβλήματα υγείας η διατροφικών συνηθειών σε ενα παιδί.
Μην ξεχνάμε πως για τον πρώτο χρόνο ζωής η βασική πηγή τροφής για τα παιδιά είναι το γάλα είτε είναι μητρικό είτε σκόνη.Οι στέρεες τροφές λειτουργούν συμπληρωματικά!
2).Για τον β παραπάνω λόγο που συναντήσαμε στο νούμερο 1 δηλαδή για την σταδιακή έλλειψη σιδήρου σε ενα βρέφος απο τους 6 μήνες και μετά με τι τροφές ειναι ιδανικό να ξεκινήσουμε την εισαγωγή:
-φυσικά με κρέας.Για να γίνει ομαλή η μετάβαση απο το γάλα στην νέα τροφή του μωρού ιδανική λύση είναι η προσφορά ζωμού κρέατος για τις πρώτες ημέρες.Οποιουδήποτε κρέατος.Αν πάλι θέλουμε να το παραλείψουμε αυτό,σε περίπτωση αλεσμένων τροφών τότε ξεκινάμε με την πολτοποίηση του κρέατος δημιουργώντας έτσι την κρεατόσουπα του.Σε περίπτωση blw μεθόδου με το ποια τροφή θα ξεκινήσουμε και το πως,μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.(ίσως το δούμε σε άλλο σχετικό άρθρο.)
-Στη συνέχεια εισάγουμε ενα ενα λαχανικό εποχής στο κρέας μας εμπλουτίζοντας το πιάτο με περισσότερες βιταμίνες!Καλό είναι κάθε νέο τρόφιμο να το εισάγουμε ξεχωριστά για τυχόν ένδειξη αλλεργίας.Επιλέγουμε λαχανικά εποχής και είτε πολτοποιούμε μαζί με το κρέας είτε τα προσφέρουμε σε μαλακά κομμάτια η πατημένα με το πιρούνι.Αυτό είναι ενα ξεχωριστό κομμάτι καθαρά επιλογή του κάθε γονέα με ποιον τρόπο υφής θα ξεκινήσει τις τροφές,ακολουθώντας όμως πάντα τα γούστα και τα θέλω του παιδιού!Ξεκινάμε λοιπόν με το πιο σημαντικό γεύμα ενός παιδιού,το μεσημεριανό!
3).μετά το κρέας και τα λαχανικά σειρά έχουν τα φρούτα για να ξεκινήσουμε το πρωινό/δεκατιανό γεύμα και όχι μόνο!Γύρω στους 6,5 μήνες λοιπόν και αφού το παιδί έχει αρχίσει να μαθαίνει νέες γεύσεις,μπορούμε να προσφέρουμε φρούτα!Επιλέγουμε πάλι φρούτα εποχής και καλό είναι να κρατήσουμε την ξεχωριστή εισαγωγή για το κάθε νέο φρούτο που θα δοκιμάζει.Τα φρούτα είναι σημαντικά για τις βιταμίνες που μας προσφέρουν αλλα μην ξεχνάμε οτι θεωρούνται είδος τροφίμου με γλυκιά γεύση.(ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για μην ξεκινήσουμε με αυτά την εισαγωγή στους 6 μήνες αλλα με κρέας και λαχανικά.)Πάλι η επιλογή πολτοποίησης-φρουτόκρεμας δηλαδή η ας πούμε απλά βρασμένων η μαγειρεμένων στον ατμό άρα προσφορά σε μαλακά κομμάτια,είναι μια ελεύθερη επιλογή!
4).Το απογευματινό γεύμα που όλοι βιάζονται να προσθέσουν καλό είναι να μπαίνει μετά τον 7ο μήνα εκεί γύρω στους 7,5 και αφού το παιδί έχει αρχίσει να τρώει μια ικανοποιητική ποσότητα του μεσημεριανού του γιατί αυτό μας ενδιαφέρει.Το ιδανικό για απογευματινό γεύμα είναι το γιαούρτι,ακόμα πιο ιδανικό το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι φουλ σε λιπαρά με την πέτσα.Τα πόσα προσφέρει απλά αμέτρητα.(δεύτερη επιλογή το κατσικίσιο).
Επιλέγουμε λοιπόν αληθινό ελληνικό γιαούρτι σκέτο για αρχή και στην συνέχεια ίσως με παραλλαγές όπως η προσθήκη κάποιου φρούτου,αποφεύγοντας έτσι τα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασία!Εναλλακτική πρόταση είναι η δημιουργία κάποιας σπιτικής κρέμας με κάποιο δημητριακό η ψευτο-δημητριακό,όπως βρώμη,κινόα.κεχρί.Οι επιλογές είναι άπειρες!Διαφορετικά ξανά προσφέρουμε απο το μεσημεριανό γεύμα!
5).Μια υγιεινή βρεφική διατροφή δεν χωρά έτοιμα προϊόντα-σκευάσματα.Λέμε όχι στις σκονόκρεμες του εμπορίου που κοιτάζοντας μόνο την ημερομηνία στο κονσερβοκούτι μας δίνει την απάντηση γιατι να αποφύγουμε ενα τέτοιο τρόφιμο για το παιδί μας!Οι έτοιμες κρέμες τύπου βανίλια και μπισκοτόκρεμας του εμπορίου πέρα απο προϊόντα σε μορφή σκόνης,σε συσκευασία κονσέρβας και με μακρά ημερομηνία λήξης περιέχουν:ζάχαρη,βανιλλίνη,διάφορα άλλα αρώματα και γενικά πολλά σάκχαρα!
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ρυζάλευρο που προτείνουν:
Ενώ η ζάχαρη απαγορεύεται στα βρέφη!Ανάμεσα λοιπόν στο φυσικό σε αυτό που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και το περιβάλλον μας χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουμε ετικέτες πάνω τους,γιατι εμείς να διαλέγουμε το έτοιμο επεξεργασμένο προϊόν του εμπορίου με τόσα ακατάλληλα συστατικά;
6).Τι γίνεται με το ενδεχόμενο αλλεργίας;
Αλλεργία μπορεί να συμβεί στον καθένα σε κάθε ηλικία με κάθε τρόφιμο.Στο ξεκίνημα όμως των τροφών ενός παιδιού αν θέλουμε μια πιο safe οδό μπορούμε να ακολουθήσουμε την εισαγωγή νέων τροφών ανα 3 ημέρες.Δηλαδή προσφέρουμε κάθε νεο τρόφιμο μόνο του χωρίς κάποιο άλλο μαζί και χωρίς να εισάγουμε κανένα άλλο καινούργιο τρόφιμο για 3 ημέρες.Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με παρακολούθηση σημαδιών τυχόν αλλεργίας μπορούμε να έχουμε ενα μικρό είδος΄΄ελέγχου.΄΄Να θυμάσαι κάθε τρόφιμο είναι εν δυνάμει αλλεργιογόνο και κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.
Οι επίσημες οδηγίες αναφέρουν:
Σήμερα, η καθυστέρηση της εισαγωγής ισχυρά αλλεργιογόνων τροφίμων δεν συνιστάται ως μέσο πρόληψης των τροφικών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σε κίνδυνο εμφάνισης ατοπίας. Αυτό συμβαίνει διότι φαίνεται ότι η εισαγωγή νωρίς των ισχυρά αλλεργιογόνων τροφίμων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Τα συμπτώματα αλλεργίας είναι:
Σε περίπτωση ενδεχόμενης αλλεργίας ενημερώνουμε τον γιατρό και αφαιρούμε το υποψιασμένο τρόφιμο απο την διατροφή του παιδιού για κάποιο διάστημα!
7).Για τον πρώτο χρόνο ζωής εννοείται πως απαγορεύεται η προσθήκη αλατιού.Καλό είναι μέχρι τους 18 μήνες αλλα και μετέπειτα η χρήση του να γίνεται με μέτρο.Μην ξεχνάμε πολλές τροφές περιέχουν απο μόνες τους ποσότητα ιωδίου!
8).Για την ζάχαρη εννοείται πως απαγορεύεται σε τόσο μικρά παιδιά και συγκεκριμένα μέχρι τα 2έτη!Γενικά η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη καλό είναι να μην μπει στην διατροφή των παιδιών.Για δημιουργία γλυκών σνακ υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντικατάσταση της που πέρα απο γεύση έχουν να προσφέρουν και άλλα καλά.Όπως είναι το μέλι,η ζάχαρη καρύδας,το σιρόπι σφενδάμου,το πετιμέζι,η ραπαντούρα.Να θυμάστε τα περισσότερα έτοιμα σκευάσματα παιδικών τροφών του εμπορίου περιέχουν κάποια ακατάλληλη γλυκαντική ουσία που συνήθως κρύβεται πίσω απο άλλες λέξεις.Για αυτό μαθαίνουμε να διαβάζουμε τα συστατικά των προϊόντων!
9).Στον 8ο μήνα πλέον εισάγουμε το αυγό με σταδιακή εισαγωγή και συγκεκριμένα:
10 και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μετέπειτα διατροφής τους.Προτιμούμε ψάρια εποχής και φρέσκα.
11).Απο γαλακτομικά και συγκεκριμένα τυριά τα περισσότερα μπορούμε να τα δώσουμε απο τον 8ο μήνα και μετά και εννοείται προτιμάμε τυριά που δεν περιέχουν πολύ αλάτι,όπως είναι το ανθότυρο.
12).Το φρέσκο γάλα σαν ρόφημα δίνεται αυστηρά μετά τον πρώτο χρόνο ζωής.Μέχρι τότε μόνο μητρικό η σκόνη.Μέσα σε συνταγές όμως σε μικρή ποσότητα το φρέσκο γάλα μπορεί να μπει απο τον 9ο μήνα,π.χ.σε κέικ μέσα.Επίσης να σημειώσω άλλο το γάλα άλλο το γιαούρτι.Το γιαούρτι μπορεί να εισαχθεί πριν το έτος αφού έχει υποστεί ζύμωση!
14).Απο αλεύρι προτιμούμε το ζέας αλλα γενικα μπορούμε να δώσουμε απο τον 7ο μήνα:αλεύρι καρύδας,χαρουπάλευρο,αλεύρι σίτου σιμιγδάλι και ζέας.Απο τον 8ο μήνα το αλεύρι καλαμποκιού.
15).Γύρω στον 7ο μήνα πρέπει να γίνει η εισαγωγή γλουτένης στην διατροφή τους και το ιδανικό τρόφιμο είναι το πλιγούρι,μια πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να προσφερθεί με διαφόρους τρόπους και για την αντικατάσταση του ρυζιού σε διάφορα φαγητά!
16).Φοινικέλαιο:αυτό το έλαιο που βρίσκεται παντού!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι όλα αυτά τα συστατικά στα έτοιμα προϊόντα της αγοράς;Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ας πούμε αυτό το φοινικέλαιο που υπάρχει σε όλες τις τροφές τι είναι;Γιατι εγώ μόλις έμαθα τι είναι μου απαντήθηκαν και κάποιες άλλες απορίες μου γύρω απο την εποχή μας.Το φοινικέλαιο λοιπόν είναι ενα καρκινογόνο συστατικό που η αρχική του χρήση είναι καλλυντική!Ναι εξωτερική καλλυντική χρήση!Και όμως θα το βρεις παντού!
17).Όσο αφορά το χαμομήλι που πολλοί προτείνουν απο την βρεφική ηλικία καθώς και άλλα αφεψήματα τα αποφεύγουμε γιατι ισχύει:
19).Κάποιες ιδέες για πρωινό κυρίως ανω των 12 μηνών:
Όσον αφορά τα σχολεία και την διατροφή:
Γιατι η σωστή διατροφή θέλει συνεχώς ψάξιμο!Εν έτη 2017,νομίζω πως δεν έχουμε καμία δικαιολογία προς την επιλογή της λάθος πληροφόρησης και της άγνοιας!
Ελπίζω πραγματικά το άρθρο μου να σου φανεί χρήσιμο αφού προσπάθησα να συγκεντρώσω πολλές βασικές πληροφορίες μαζί γύρω κυρίως απο την βρεφική αλλα και παιδικής ηλικίας διατροφή!Φυσικά,υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω όμως επέλεξα τα πιο σημαντικά!
Θα χαρώ αν το άρθρο μου σταθεί σαν μικρός”βοηθός”για σένα μανούλα και την διατροφή του μωρού/παιδιού σου!Γιατι ειναι γραμμένο πραγματικά με πολύ αγάπη και καλή διάθεση!
1 comment
Ωραιο αρθρο!!! Οι εταιριες προωθουν τις σκονοκρεμες μεσω των γιατρων..και φυσικα για να κερδισουν.η σωστη διατροφη του μωρου ξεκιναει με την γεννηση. Η μονη υπερτροφη για γο μωρο ειναι το μητρικο γαλα.Υπαρχουν ομως κ καποιοι αξιολογοι παιδιατροι που δινουν σωστες συμβουλες διατροφης.βασικο ειναι οι γονεις να ενημερωνονται κ αν ακουνε ακυρα πραγματα απο τους γιατρους να τους αλλαζουν αμεσα.
Comments are closed.